Kocka modrosti

Kaj je modrost

Najboljši dokaz modrosti je vedno dobra volja.

Evripid

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Modrost je odsev večne luči. Sijajnejša je kakor sonce. Vsa ozvezdja prekaša, saj nas uči razumnosti, preudarnosti, pravičnosti in srčnosti, ljudem pa v življenju nič bolj ne koristi kakor to. Zakaj, tudi če bi kdo med človeškimi otroki bil popoln, pa bi mu manjkala Tvoja modrost, ne bi nič veljal.

km-slika

Blesteča in neugasljiva je modrost, z lahkoto se da spoznati tistim, ki jo ljubijo, najti tistim, ki jo iščejo, vnaprej se da spoznati takim, ki po njej hrepenijo. Če se kdo zanjo navduši, doseže popolno preudarnost. Kajti sama išče take, ki so je vredni, dobrohotno se jim prikaže na njihovih potih in pri vsaki misli jim pride naproti. Njen začetek je najiskrenejša želja po vzgoji, skrb za vzgojo pa je ljubezen.

Modrost ne bo stopila v dušo, ki snuje hudobijo. Ne bo prebivala v telesu, ki ga je zasužnjil greh. Sveti duh vzgoje bo namreč bežal pred zvijačnostjo, umaknil se bo nespametnemu umovanju in prizadelo ga bo, če bo nastopila krivičnost.

Da, Gospodov duh prežema ves svet in ker povezuje vse stvarstvo, ujame vsak glas. Zato se nihče, ki izreče krivično besedo, ne bo mogel skriti. Varujte se torej jalovega godrnjanja, ogibajte se hudobije svojega jezika, ker celo pritajeno šepetanje ne bo ostalo brez posledic, ker bodo lažniva usta ubila dušo.

Nikar ne silite v smrt s svojim blodnim življenjem. Ne nakopavajte si pogubljenja z dejanji svojih rok.

Knjiga Modrosti